сп. National Geographic - Юни 2018
National Geographic KIDS - Юни 2018

Столична община започва разработване на системата за прогнозиране на атмосферни замърсявания

17.2.2017 г.

Във връзка с подобряване качеството на въздуха в София, Столичната община официално възложи разработването на системата за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици.

За изпълнител на проекта е избран Националният институт по и метеорология и хидрология към БАН, съобщиха от общината. Моделът на НИМХ ще позволява 48 часова прогноза, която чрез метеорологичен алгоритъм и статистически модел ще изчислява предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици за района на гр. София.

„Този проект е изключително важен за нас, защото чрез него ще можем да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни. Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизира рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици“, коментира зам.-кметът по екология Йоана Христова. Очаква се проектът да е напълно готов и да започне да се използва ефективно от Столичната община преди началото на следващия зимен сезон. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах