сп. National Geographic - Април 2018
National Geographic KIDS - Април 2018

Мозъчният скенер може да предвиди поява на аутизъм

17.2.2017 г.

Мозъчният скенер на бебета може да предвиди при кои от тях ще се появи аутизъм, смятат американски учени.

е са стигнали до извода, че чрез скенер може да се установи дали мозъкът на детето расте с по-бързи темпове – признак за развитие на разстройство от аутистичния спектър. И докато досега беше известно, че децата с подобни разстройства имат по-голям мозък, то лекарите не бяха наясно на каква възраст се появява промяната.

Аутизмът от своя страна може да бъде диагностициран най-рано на две години, когато комуникационните и поведенчески проблеми на детето започнат да се проявяват. Според последното проучване, извършено върху 106 деца с риск от развитие на разстройства от аутистичния спектър, е установило, че по-бързият растеж на мозъчната кора се появява при деца на шест и дванайсет месеца, които впоследствие развиват някакъв вид разстройство.

На базата на своето откритие учените са създали компютърен алгоритъм, който с точност до 80% може да предвиди появата на подобни състояния. „Нашето проучване показва, че биомаркерите на ранното мозъчно развитие могат да бъдат много полезни при разпознаването на бебета с висок риск от аутизъм, преди поведенческите симптоми да се появят“, посочва един от авторите на проучването Джоузеф Пивън от Университета в Северна Каролина. Разстройствата от аутистичния спектър са група включват състояния като аутизъм и синдром на Аспергер, които се характеризират с трудности при общуването и социализирането. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах