сп. National Geographic - Март 2017
National Geographic KIDS - Март 2017

Мозъчният скенер може да предвиди поява на аутизъм

17.2.2017 г.

Мозъчният скенер на бебета може да предвиди при кои от тях ще се появи аутизъм, смятат американски учени.

е са стигнали до извода, че чрез скенер може да се установи дали мозъкът на детето расте с по-бързи темпове – признак за развитие на разстройство от аутистичния спектър. И докато досега беше известно, че децата с подобни разстройства имат по-голям мозък, то лекарите не бяха наясно на каква възраст се появява промяната.

Аутизмът от своя страна може да бъде диагностициран най-рано на две години, когато комуникационните и поведенчески проблеми на детето започнат да се проявяват. Според последното проучване, извършено върху 106 деца с риск от развитие на разстройства от аутистичния спектър, е установило, че по-бързият растеж на мозъчната кора се появява при деца на шест и дванайсет месеца, които впоследствие развиват някакъв вид разстройство.

На базата на своето откритие учените са създали компютърен алгоритъм, който с точност до 80% може да предвиди появата на подобни състояния. „Нашето проучване показва, че биомаркерите на ранното мозъчно развитие могат да бъдат много полезни при разпознаването на бебета с висок риск от аутизъм, преди поведенческите симптоми да се появят“, посочва един от авторите на проучването Джоузеф Пивън от Университета в Северна Каролина. Разстройствата от аутистичния спектър са група включват състояния като аутизъм и синдром на Аспергер, които се характеризират с трудности при общуването и социализирането. /АФП

ОЩЕ ОТ Наука
Няма коментари
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
23.03.2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах