сп. National Geographic - Март 2017
National Geographic KIDS - Март 2017

Илон Мъск: Бъдещето на хората зависи от сливането им с роботите

16.2.2017 г.

С все по-голямото навлизане в човешкия бит на роботи и системи с изкуствен интелект, един от вариантите за бъдещето ще включва физическото ни сливане с машините.

Това заяви основателят на компаниите Tesla и SpaceX Илон Мъск, цитиран от научното издание „Сайънс алърт“. Според него ежедневната зависимост на хората към технологиите ще се задълбочи с времето до степен, в която човешкия разум и мисленето на машините ще станат едно цяло.

„До известна степен ние вече сме киборги – помислете за всички дигитални приспособления, с които разполагате – вашият телефон, вашият компютър“, каза Мъск по време на Международната правителствена среща на върха, която се провежда в Дубай. Наричайки тази технологична зависимост „дигитален тертичен слой“, Мъск заяви, че той вече е част от нашата биология, засягайки начина, по който мислим и възможността да надживеем физическата си същност.

„Ако вие умрете вашият дигитален призрак все още ще е тук. Всички ваши имейли и социални медии продължават да живеят, ако вие умрете“, заяви той. Според него превръщането на хората в киборги ще е начинът, по който човечеството ще подобри наследените си естествени способности. „Във времето ще наблюдаваме по-дълбоко сливане на биологичния интелект и дигиталния интелект“, каза още Мъск.

Това не е първият път, в който предприемачът коментира за възможното превръщане на хората в полумашини. Миналата година той говори за нуждата хората да обмислят употребата на мозъчни импланти като начин за наваксване на бързата еволюция на изкуствения интелект – технология, която според него може да стане опасна, ако светът не знае как да я контролира. Мъск е и човекът, който заяви, че не е невъзможно, и дори е вероятно, физическата вселена, която познаваме, да е една гигантска симулация, създадена от напреднала извънземна цивилизация. /БГНЕС

ОЩЕ ОТ Наука
Няма коментари
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
23.03.2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах