сп. National Geographic - Май 2018
National Geographic KIDS - Май 2018

Учени разгадават свойствата „турбулентните химери”

16.2.2017 г.

Международен екип изследователи от Русия, Гърция и Казахстан направи значимо откритие, което ще доведе до повишаване ефективността на лазерните устройства, включително в медицината, съобщава изданието Scientific Reports.

Учените са отрили турбулентни „химери” в полупроводникови лазерни масиви, които влияят върху свойствата на лазерите. През 2002 година за пръв път се съобщава за идентични и симетрично групирани по двойки генератори на трептения. Тогава е открито, че част от системата може да се синхронизира, както е в лазерното излъчване, докато другата част остава некохерентна.

Химерното състояние е преходно състояние между пълния ред (идеално кохерентно трептене) и пълния хаос (некохорентна осцилация). Когато поведението и размера на кохерентността се менят неравномерно, такава химера се определя като турбулентна. Произходът на турбулентните химери обаче тогава оставя неясен.

Авторите на проекта са изучавали масив от 200 несинхронизирани полупроводникови лазери в опит да разберат механизма на проявяването на свойствата на това необичайно състояние. По време на експериментите част от лазерния масив постепенно била синхронизирана, докато останалата част проявявала некохерентно поведение, характерно за предугадената турбулентна химера. Лазерните масиви изискват по-малко енергия от големите лазери и по-лесно се създават.

Сега изследователите търсят как да контролират турбулентните химери, така че ефективността на големи лазерни масиви да се повиши. Това откритие може да се използва във фиброскопи, които са инструмент в лазерната медицина, и при разнообразни сензори, защото позволява регулиране на картината чрез изключване на трептенията от съединените лазери. /Sputnik

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах