сп. National Geographic - Май 2018
National Geographic KIDS - Май 2018

Манастирът Св. св. Константин и Елена съхранява мощи на Свети Валентин

14.2.2017 г.

Манастирът Св. Константин и Елена край Варна, е единственият на Балканите, в който се съхраняват Мощи на Св.Валентин от град Терни, Италия.

Свети Валентин е празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица. Обичайно е да се подаряват цветя.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през III век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през XIV век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки.

Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. През XIX век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички.

АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

През втората половина на XX век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин. С разпространението на интернет в началото на XXI век, милиони хора започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронна поща. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах