сп. National Geographic - Март 2017
National Geographic KIDS - Март 2017

Край Лос Анджелис изсипват милиони пластмасови топки във водохранилищата

7.2.2017 г.

Пластмасовите топки, които могат да запазят водата и качеството й, са опит на Калифорния да се справи с жестоките суши.

През август 2015 г. градските власти пускат милиони „засенчващи топки“ във водохранилище на Лос Анджелис в опит да спасят водата от най-жестоката суша в историята на Калифорния.

Разположено в Силмър, водохранилището съдържа 12 милиарда литра вода, достатъчни за снабдяването на града за период от три седмици.

Според градската управа топките хвърлят сянка върху водата, охлаждат я, намаляват изпаряването и ограничават развитието на водорасли и бактерии и протичането на химически реакции, при които се отделят вредни вещества.

Усилието на градската агенция за вода и енергия (LADWP) „е емблематично относно вида творческо мислене, което ни е нужно, за да посрещнем предизвикателствата“, казва кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети.

Топките струват по 36 цента всяка и са на обща стойност 34.5 милиона долара. Идеята се тества от 2008 година и е установено, че топките намаляват изпаряването с между 85 и 90 процента. Топките потискат растежа на микроорганизми и намаляват обработката, през която трябва да мине водата преди употребата й. Това би могло да спести на града 250 милиона долара, казва Гарсети.

Изработени от черен полиетилен, топките са пълни с вода, за да не се пукнат. Производителите (XavierC, ArtisanScreenProcess, andOrangeProducts) казват, че топките би трябвало да издържат около 25 години и не се очаква да изпуснат токсични материали във водата.

Коментари
Илияна Христова
08.02.2017
"Не се ОЧАКВА да изпуснат токсични материали "......!!??
Пешо Болта
08.02.2017
То никой не очакваше кенийска маймуна за президент преди, сега рижаво куку отново за президент, ама на :-))))))
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
23.03.2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах