сп. National Geographic - Юни 2018
National Geographic KIDS - Юни 2018

УНИЦЕФ: Близо 90 000 нигерийски деца се очаква да починат от глад до края на годината

28.1.2017 г.

Хуманитарната криза в Нигерия ще отнеме живота на над 90 000 деца в следващите 12 месеца.

Десетки хиляди деца в Нигерия са застрашени от смърт през настоящата година, ако светът не предприеме действия, предупреждава Детският фонд към ООН.

Определяйки ситуацията като най-слабо финансираната и дълбока хуманитарна криза в света, УНИЦЕФ алармира, че терористичните бунтове на радикална нигерийска ислямистска секта "Боко Харам" са оставили в страната повече от 400 000 деца със сериозна степен на недохранване и нужда от спешна животоспасяваща помощ.

До края на годината 90 000 от тях вече ще са мъртви, вследствие на тежко недохранване. С други думи, Нигерия ще трябва да се справя със смъртта на 240 малки деца ежедневно.

Конфликтът в Североизточна Нигерия доведе до това 1,7 милиона души да напуснат домовете си, за да живеят в друга общност или бежански лагер в рамките на страната, в съседен Чад, Нигер или в Камерун. Липсата на възможност на разселените хора от Борно, Йобе и Адамауа да генерират доход, с който да издържат семействата си, ограничи значително търговията в страната, а цените на хранителните продукти ескалираха. Липсата на финанси пък доведе и до невъзможността им да извършват земеделска дейност, с която да се изхранват, и сега нямат друг избор освен да гладуват. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах