сп. National Geographic - Март 2017
National Geographic KIDS - Март 2017

Забележителен нов свят в Марианската падина

18.1.2017 г.

На километри под морската повърхност, в Марианската падина, безпилотен подводен апарат откри нов вид вулканични комини, гъмжащи от живот.

На близо 4000 метра под морското равнище учените откриха невероятен свят, който няма нищо общо с други места по Земята.

Новооткритата екосистема е пълна с живот: охлюви от вида Trochulus hispidus, необичайни скариди, червеи и видове, които може да се окажат нови за науката.

Откритието включва три хидротермални отвора в Марианската падина, динамична зона между Папуа Нова Гвинея и Япония, където кората на океанското дъно постоянно се разпуква. Марианската падина е наричана още „четвърти полюс на планетата“ и е най-слабо проученият участък от хидросферата. Това е най-дълбоката океанската падина, както и най-дълбокото място в земната кора.

Откриването на новите отвори е „голямо постижение и всички много се вълнуваме“, казва Уилиям Чадуик, подводен биолог в Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ и член от екипа, натъкнал се на находката.

Учените открили комините благодарение на SuBastian, нов вид дистанционно управляван апарат, разработен от Schmidt Ocean Institute в Пало Алто, Калифорния. Той се управлява от плавателния съд Falkor и може да остане под вода седмици наред.

През 2015 Falkor направил първоначално проучване на района, но тогава не разполагал със SuBastian. Тогава учените наблюдавали подобия на отвори и активни потоци лава с помощта на дистанционни сензори и маркирали приблизителното им местоположение на картата за бъдещо проучване.

Коментари
Galin Grigorov
19.01.2017
Как живот, съграден от еднакви молекули, е устойчив на различни атмосферни налягания? Защо "кожата" на червеи, раци и подобни не се "пропуква" от разликата в налягането? Как клетките им имат защита от сили на налягане и температура? За мен това е ретроградна линия, спрямо живота на земята: адаптирани животни, които са изблъскани от другите живи организми. и се връщат към първично "надлежно" състояние.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
23.03.2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах