сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Няколко души притежават богатство колкото половината хора по света

16.1.2017 г.

Осем души на планетата притежават толкова богатство, колкото е общата собственост на по-бедната половина от населението на света.

Тази "неприлична" ситуация "изостря неравенството", посочва британската неправителствена организация „Оксфам” (Oxfam). Докладът е публикуван в навечерието на срещата във вторник в Давос, организирана от неправителствената организация "Световен икономически форум" (СИФ).

"Непристойно е толкова много богатство да е концентрирано в ръцете на толкова незначително малцинство, когато се знае, че един на всеки десет души в света живее с по-малко от 2 долара на ден", твърди говорителката на френския филиал на „Оксфам” Манон Обри, цитирана в изявлението.


Докладът, цитиран от АФП, е озаглавен "Икономика в услуга на 99%". Той разкрива "как големите корпорации и най-богатите хора изострят неравенствата, използвайки провалена икономическа система с укриване на данъци, намаляване на заплатите и увеличаване на доходите на акционерите". Според неправителствената организация, с това темпо първият "супермилиардер" в света "може да види своето богатство да надхвърля хилядата милиарда (1 трилион) долара още в следващите до 25 години. "

За да изразходваш тази сума, ще трябва да "харчиш един милион долара на ден в продължение на 2738 години", казва тя. „Оксфам”, която има навика да привлича вниманието към нарастващите неравенства по повод на „Световния икономически форум”, който ще се провежда до събота в Давос, осъжда "натиска, упражняван върху заплатите навсякъде", както и данъчните облекчения, от които се възползват фирмите, а също и прибягването до данъчни убежища.

„Компаниите максимизират печалбите си, включително като намаляват доколкото е възможно своето данъчно бреме, и така лишават от средства държавите за финансиране на политика и услуги, необходими за намаляване на неравенството", се казва в доклада. Неправителствената организация се основава на "нови и по-точни данни за разпределението на богатството в света" и призовава правителствата да реагират и да се обърнат към по-човешки ориентирана икономика.

"Когато отговорните политици спрат да бъдат обсебени от БВП и се фокусират върху интересите на всички свои граждани, а не само на елита, тогава е възможно по-добро бъдеще за всички", казва Обри. Според проучването на „Оксфам” само във Франция 21 милиардери притежават през 2016 колкото 40% от по-бедната част от френското население.

Миналата година „Оксфам” съобщи, че общото богатство на най-имотния в света 1% от хората през 2015 г е надвишило това на останалите 99%, като запази едногодишните си прогнози.

"Световен икономически форум" (World Economic Forum - WEF) е международна неправителствена организация със седалище в Женева, Швейцария. Организираната от нея среща на световни формални и неформални лидери в Швейцария се нарича още Световен икономически форум. Провежда се ежегодно. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах