сп. National Geographic - Юни 2018
National Geographic KIDS - Юни 2018

Полярни температури на Западните Балкани, Атина затвори училищата

11.1.2017 г.

Тежка зима с ниски температури и снеговалежи се стовари върху Босна и Херцеговина и Хърватия.

В Босна и Херцеговина най-ниската измерена температура бе в Прача – минус 30 градуса. В град Мостар, смятан иначе за един от най-топлите градове, температурата падна до минус 11 градуса. Замръзнала е река Сава и Ябланичкото езеро. Според синоптиците полярният студ ще се задържи до 12 януари, след което до 25 януари се очаква покачване на температурите.

В Хърватия температурите също са необичайно ниски за сезона. Там обаче в близките дни се очаква тяхното повишаване.

В сръбския град Ниш от измръзване починаха още двама души, 88-годишен мъж и неговият 64-годишен син. Преди това бе съобщено за един починал човек. В същото време от снежния плен досега са евакуирани 132 души и 70 автомобила. Най-силно засегнати са южните части на страната, където откъснати от света са 50 населени места.

В Македония е измерена температура от минус 20 градуса, в Скопие минус 12, а на места снежната покривка достигна 68 сантиметра.

В Атина и в много райони на Гърция са регистрирани много ниски температури и обилни снеговалежи, които до края на деня се очаква да преминат в дъжд. В столицата не работят някои автобусни линии, училищата и детските градини в Атина временно са затворени, властите призоваха столичани да избягват излизането навън и движението с коли. В северната част на страната са затворени няколко летища. /БГНЕС и РИА "Новости"

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах