сп. National Geographic - Март 2017
National Geographic KIDS - Март 2017

Пустинята Атакама

11.1.2017 г.

Безплодна, но красива, пустинята Атакама в Чили представлява обаятелен свят от пясък и скали.

Пустинята Атакама е противоречиво място.  Намира се в северната част на Чили между Андите и Тихия океан, на места е абсолютно равна, но западната й част стига до 4200 м. надморска височина. Тя е едно от най-сухите места на планетата - изложена е на постоянното влияние на високо атмосферно налягане и студеното Перуанско течение, които са пречка за образуването на валежи. Преобладаващите южни ветрове, които духат успоредно на брега, не донасят валежи по крайбрежието. Безотточните и сухи области със силни изпарения са покрити с кора от сол. Атакама е  негостоприемна среда за живеене, но там от хилядолетия е имало и населени места - безплодни, но красиви.

Може да се спори дали това е най-привлекателният образ на Чили. С леко преначертаване на границите, Атакама можеше и да не е чилийска. Вклинена в най-северната част на страната, тя сякаш гравитира към границите на Аржентина, Боливия и Перу. Но това я прави още по-отдалечена и засилва чара й. Пустинята Аткама е най-суровото лице на Чили. 

Тя се слави и като едно от най-подходящите места за наблюдаване на нощното небе. Всичко, което прави деня жесток – пресъхналият въздух, липсата на облаци, надморската височина, се съюзява и води до почти пълна липса на светлинно замърсяване и предоставя неповторима гледка към ясно нощно небе. Всъщност условията тук са толкова добри, че Европейската южна обсерватория има две бази тук: La Silla Observatory и Paranal Observatory. 

Коментари
Verginia Georgieva
11.01.2017
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
23.03.2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах