сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Пустинята Атакама

11.1.2017 г.

Безплодна, но красива, пустинята Атакама в Чили представлява обаятелен свят от пясък и скали.

Пустинята Атакама е противоречиво място.  Намира се в северната част на Чили между Андите и Тихия океан, на места е абсолютно равна, но западната й част стига до 4200 м. надморска височина. Тя е едно от най-сухите места на планетата - изложена е на постоянното влияние на високо атмосферно налягане и студеното Перуанско течение, които са пречка за образуването на валежи. Преобладаващите южни ветрове, които духат успоредно на брега, не донасят валежи по крайбрежието. Безотточните и сухи области със силни изпарения са покрити с кора от сол. Атакама е  негостоприемна среда за живеене, но там от хилядолетия е имало и населени места - безплодни, но красиви.

Може да се спори дали това е най-привлекателният образ на Чили. С леко преначертаване на границите, Атакама можеше и да не е чилийска. Вклинена в най-северната част на страната, тя сякаш гравитира към границите на Аржентина, Боливия и Перу. Но това я прави още по-отдалечена и засилва чара й. Пустинята Аткама е най-суровото лице на Чили. 

Тя се слави и като едно от най-подходящите места за наблюдаване на нощното небе. Всичко, което прави деня жесток – пресъхналият въздух, липсата на облаци, надморската височина, се съюзява и води до почти пълна липса на светлинно замърсяване и предоставя неповторима гледка към ясно нощно небе. Всъщност условията тук са толкова добри, че Европейската южна обсерватория има две бази тук: La Silla Observatory и Paranal Observatory. 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах