сп. National Geographic - Юни 2018
National Geographic KIDS - Юни 2018

Гигантски айсберг е на път да се отчупи от Антарктида

8.1.2017 г.

Учени потвърдиха, че 5000 кв. км ледена маса са на косъм от това да се откъснат от Антарктида и да се понесат свободно във водата. И това не е никак добра новина.

Разривът, разположен в ледения шелф "Ларсен С", се разрастна неочаквано бързо през декември и в момента 20 км крепят гигантския блок да не отплава. "Ларсен С" се намира в най-северната част на основния леден шелф в Антарктида. Той е с дебелина от около 350 м. и плува на повърхността на морето край Западна Антарктида, като по този начин задържа потока на ледниците, които го подхранват.

Вижте още: Голямото топене


Миналата година учени предупредиха, че разривът, разположен там расте бързо. През декември скоростта на разширяване на пукнатината започна се увеличава многократно. Само за няколко седмици тя нарасна с 18 км. и сега цепнатината е широка около 100 м и е дълбока около 500 метра. Когато огромният айсберг се отцепи той ще е сред 10-те най-големи в света и отделянето му може да се окаже критично за региона. След отплаването на ледения блок, който се равнява на 1/4 от Уелс, целият бряг в този район на Антарктида ще стане податлив на разпад. Два други шелфа се разпаднаха точно поради тази причина през 1995г. и 2002г. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах