сп. National Geographic - Април 2018
National Geographic KIDS - Април 2018

Леденото мъжко хоро нагази в Тунджа

6.1.2017 г.

Температурата на р. Тунджа в Калофер беше 0,3 градуса по Целзий, но това не спря минути след 8 часа в утрото на Богоявление традиционното мъжко хоро да влезе във водите на реката.

На днешния ден според библейската легенда е покръстен Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Почитайки традицията, с тъпани и песни около стотина калоферци, хванати на хоро, нагазиха в ледените води на Тунджа. С бавна стъпка, пеейки "Залюбила е Василка двама", мъжете приближиха моста на Тунджа, където свещеник хвърли богоявленския кръст във водата. Традиционно богоявленският кръст бе предаден в ръцете на най-малкия участник в мъжкото хоро.

Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве във всички краища на България, но мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години, като в реката влизат само мъже.

Според народните вярвания, който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Легендите разказват, че Калофер е основан през 1533 година. Тогава чета хайдути, предвождани от Калифер войвода, "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турски кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приел предложението и се установил в землището на днешен Калофер.

През следващите векове Калофер израстнал като важен културен и търговски център с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен "Алтън Калофер" - Златен Калофер.

Калофер е бил опожаряван няколко пъти от турците - за последно през 1877 г., когато са били избити и всички мъже и градът е бил разрушен.

На 6 януари се отбелязват и 167 години от рождението на Христо Ботев. Той е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. /БГНЕС

  ВИЖТЕ ОЩЕ: Христо Ботев - между легендата и историческата истина

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах