сп. National Geographic - Март 2017
National Geographic KIDS - Март 2017

Леденото мъжко хоро нагази в Тунджа

6.1.2017 г.

Температурата на р. Тунджа в Калофер беше 0,3 градуса по Целзий, но това не спря минути след 8 часа в утрото на Богоявление традиционното мъжко хоро да влезе във водите на реката.

На днешния ден според библейската легенда е покръстен Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Почитайки традицията, с тъпани и песни около стотина калоферци, хванати на хоро, нагазиха в ледените води на Тунджа. С бавна стъпка, пеейки "Залюбила е Василка двама", мъжете приближиха моста на Тунджа, където свещеник хвърли богоявленския кръст във водата. Традиционно богоявленският кръст бе предаден в ръцете на най-малкия участник в мъжкото хоро.

Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве във всички краища на България, но мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години, като в реката влизат само мъже.

Според народните вярвания, който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Легендите разказват, че Калофер е основан през 1533 година. Тогава чета хайдути, предвождани от Калифер войвода, "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турски кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приел предложението и се установил в землището на днешен Калофер.

През следващите векове Калофер израстнал като важен културен и търговски център с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен "Алтън Калофер" - Златен Калофер.

Калофер е бил опожаряван няколко пъти от турците - за последно през 1877 г., когато са били избити и всички мъже и градът е бил разрушен.

На 6 януари се отбелязват и 167 години от рождението на Христо Ботев. Той е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. /БГНЕС

  ВИЖТЕ ОЩЕ: Христо Ботев - между легендата и историческата истина

Коментари
Теодор Андреев
06.01.2017
Сппред мен се навършват не 167, а 169 години от рождението на Христо Ботев.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
23.03.2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах