сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Учени откриха нов орган в човешкото тяло

6.1.2017 г.

Органите в човешкото тяло вече се увеличиха с още един.

Известен като мезентерий, преди се смяташе, че той представлява няколко отделни структури в храносмилателната система. След нови изследвания учени установиха, че това всъщност е цялостен нов човешки орган, пише британският в. „Индипендънт“. Мезентерият представлява надиплена прегъната тъкан около червата, която се разпростира от основата на стомаха до ректума. Нейната най-очевидна функция е да държи в едно положение вътрешностите в корема.

Въпреки това обаче новият орган може да има и други функции, включително и разпределяне на бели кръвни телца във вътрешните органи. Макар и неговото предназначение да е все още неясно, откритието отваря „цяла нова област в науката“, смята неговият откривател Джей Калвин Кофи от Университетската болница в Лимерик, Ирландия. „Когато го разглеждаме като всеки друг орган... ние бихме могли да категоризираме коремни болести на базата на този орган“, допълва още той.

Кофи пояснява също, че към момента изследователите са установили анатомията и структурата на мезентерия. Следващата стъпка е изследване на неговите функции, което ще помогне за установяване на възможни болести, предизвикани от него. Това ще бъде от полза и за изучаване на влиянието на мезентерия върху други болести на коремната област.

Новооткритият орган за първи път е описан от италианския гений Леонардо да Винчи през 1508 г., но е бил игнориран в продължение на векове досега. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах