сп. National Geographic - Септември 2017
National Geographic KIDS - Септември 2017

Стрелци с лъкове бранят Мадрид от глигани

4.1.2017 г.

Като сцена от средните векове е тази, която може да бъде наблюдавана в днешно време в Мадрид: облечен в маскировъчни дрехи стрелец с лък се е качил на дърво през нощта и чака да се появи мишената, която да покоси.

Преди пет години властите в региона възстановиха необичайния подход за справяне с наплива на диви глигани, които обсаждат градовете, разчитайки на 55 доброволци, боравещи с лъкове, за избиване на дивите прасета, които проявяват твърде голямо влечение към включване в градския живот.

"Лъкът е тихо оръжие и хората, които го използват, също не вдигат шум, така че не пречим на хората", обяснява Емилио де ла Крус, 45-годишен бизнесмен и запален ловец, който доброволно се е включил в този начин за контролиране популацията на глиганите. Методът е само един от няколкото за контролиране разпространяването на дивите прасета , които все повече навлизат в населените райони, причинявайки щети на селското стопанство и пътни инциденти.

От около между 25 000 и 35 000 преди пет години, днес броят на глиганите в околностите на Мадрид се е увеличил на между 30 000 и 40 000, твърдят от ековластите. Но и този метод предизвиква противоречия, доколкото ековластите спорят, че животното може да бъде изложено на страданието от агонизираща смърт ако стрелецът с лък не го порази отведнъж.

В някои страни - като Великобритания - ловът с лъкове е забранен. Де ла Крус настоява, че той и неговите ловни другари са опитни, обучени да изстрелват стрелите към жизненоважни органи на глиган за бързо, чисто поразяване. Стоящ на полигона за обучение в хълмистата местност край Мадрид, с цел, изглеждаща като прасе зад него, той казва, че стрелците излизат от 100 до 150 пъти в годината по искане на града или кметства в региона. За пет години те са убили 201 свине и близо 60 диви кози, които са разпространени в Ла Педриса, планинска верига в близост до испанската столица, популярна сред туристи и алпинисти./АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах