сп. National Geographic - Юни 2018
National Geographic KIDS - Юни 2018

Атентат в новогодишната нощ в Истанбул, най-малко 35 загинали

1.1.2017 г.

Най-малко 35 убити и 40 ранени е равносметката от терористичния акт в известен нощен клуб в Истанбул, един полицай и един цивилен бяха убити само минути след настъпването на Новата година при входа на заведението, въпреки всички жестоки мерки за сигурност.

Според първоначалните данни за инцидента, въоръжените нападатели са били двама или трима, преоблечени като Дядо Коледа и въоръжени с автомати „Калашников“, нахлули в бара в Ортакьой, където близо 800 души празнуваха настъпването на 2017-а година, съобщава агенция „Доган“, а според очевидец от в.“Хюрриет“ те са били трима.

Отделни свидетели на терористичния акт твърдят, че атентаторите са говорели на арабски език. Един от ранените заяви, че всички са били заплашени от изстрел в главата.

Собственикът на заведението заяви, че след предупреждение от американското разузнаване през последните 7-10 дни в района са приложени всички възможни мерки за сигурност, но в крайна сметка нападението е факт.

Областният управител на Истанбул е на мястото на терористичното нападение и заяви, че единият от терористите е разстрелял полицай и цивилен още на входа, а после вътре е екзекутирал други 35 души, а 40 са ранените.

Нощният клуб е опразнен светкавично, спецчасти на полицията обградиха мястото, засега обаче не е известно къде са се укрили терористите.

Районът на нощния клуб е отцепен от полиция откъм морето и сушата, провежда се операция за спасяването на посетителите на бара, които в паниката са скочили в морето./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах