сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Една трета от пациентите не се нуждаят от антибиотиците, които получават

30.11.2016 г.

Грип и други болести ненужно се лекуват с антибиотици – отчасти вината е и на пациентите.

Статистиката е изумителна. Една трета от пациентите не се нуждаят от антибиотиците, които получават. Това откритие, направено от изследователи от болницата Сейнт Джон в Детройт и представено на конференция миналото лято, е поредният доклад според който антибиотиците се използват повече от необходимото.

Една трета от антибиотиците предписани в лекарските кабинети са ненужни и се дават за състояния като вирусни инфекции, които всъщност не могат да излекуват. Учените също така са установили, че половината от предписваните антибиотици за лечение на обичайни проблеми като зачервено гърло и ушни инфекции не бива да се използват, тъй като те са „широкоспектърни“ – те да убиват много организми и е много по-вероятно да създадат резистентност отколкото „тясноспектърните“ антибиотици.

 

Вижте още: Прекомерната употреба на антибиотици може да струва „ужасна цена“ на човечеството


Това и други подобни проучвания говорят за сериозен проблем, който никой не е сигурен как трябва да се разреши. Въпреки че здравни организации и правителства алармират за опасността от антибиотичната резистентност, неправилното използване на медикаментите продължава.

Използването на антибиотици за лечение при хората не е единственият причинител на резистентонстта, която според изследване става причина за смъртта на 700 000 души годишно. Използването на антибиотици при животните – а там то е в много по-големи количества – също играе важна роля. Но тъй като рецептите за антибиотици се предписват от лекари логично е да си зададем въпроса: защо не спрат да го правят?

„Въпросът е много труден“, казва лекарят Лаури Хикс. „ Става въпрос за промяна в поведението, а тя се постига много трудно. Има всеобщо схващане, дори в клиничните среди, че колкото повече антибиотици използваме толкова по-добре.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах