сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Стивън Хокинг предложи ново описание на черните дупки

30.11.2016 г.

Физиците-теоретици Стивън Хокинг, Малкълм Пери и Ендрю Строминджър предложиха да се разшири класическото описание на черните дупки.

В рамките на формализма на Арновит-Дезер-Мизнер, популярен при опитите за квантово разглеждане на пространство-времето край черните дупки, се използват понятията маса, импулс, момент на импулса и специалните заряди, в частност електрическият.

В новия труд учените предлагат при описанието на гравитационните обекти да се използва супертранслацията – преобразувания, които описват идентични светлинни лъчи, съществуващи на хоризонта на събитията на черната дупка. Те, както показват пресмятанията, водят до изменение в суперротационния заряд на гравитационния обект.

„Те (суперротациите) са още един вид симетрия на безкрайността, в която вие не просто премествате светлинните лъчи нагоре и надолу, но им давате възможност да се движат един спрямо друг”, каза в началото на 2016 година Строминджър.

Тогава Хокинг, Пери и Строминджър предложиха ново, според тях, решение на парадокса на загубата на информация в черните дупки. За тази цел те използват и представите за супертранслацията, а своята тогавашна публикация съобщават, че планират да се заемат с изследване на суперротацията. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах