сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Глобалното затопляне може да изпрати под вода 150 милиона души

15.11.2016 г.

Повече от 150 милиона души живеят в райони, които може да бъдат залети от световния океан, предупреди генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун на Световната конференция за климатичните промени в Маракеш.

„Трябва да гледаме фактите в очите и да се подготвим за преодоляване на последствията от бъдещи природни бедствия”, посочи Бан Ки-Мун. Той изтъкна, че нисковъглеродната икономика и климатичната устойчивост ще спомогнат за постигане на целите на устойчивото развитие.

„Трябва да се стремим да ограничим вредните емисии, за да не доведат до затопляне от над 2 градуса по Целзий или още по-добре – от 1,5 градуса”, подчерта Бан.

Генералният секретар на ООН изтъкна, че 2015 година е била най-горещата, откакто се отчитат температурите, а тази година ще бъде още по-гореща. Бан Ки-Мун каза, че държавите трябва да проявят смелост, мъдрост и далновидност при изпълнение на поетите отговорности за защита на идните поколения и на цялата планета.

Ръководителят на световната организация призова богатите държави да изпълнят задълженията си и до 2020 година да осигурят 100 милиарда долара на развиващите се страни, за да могат да се приспособят към промените в климата. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах