сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Тръмп отрича климатичните промени – какви опасности крие това?

11.11.2016 г.

Изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори ще предизвика драматична промяна в американската екологична политика.

Тръмп е отбелязал, че администрацията му ще отхвърли политиката на Барак Обама за борба с климатичните промени – ход, който вероятно ще предизвика хаос в международните усилия да се ограничат емисиите на парникови газове.

Залогът за САЩ и света е огромен: ако човечеството не ограничи парниковите емисии незабавно, до 2100 година глобалното затопляне ще доведе до многобройни суши и пожари, до по-високо ниво на моретата и сериозни проблеми за световното земеделие.

Тръмп отдавна поставя въпроса дали климатичните промени са реални и отхвърля твърденията, че те са сериозна заплаха за човечеството. В публичните си изявления и предизборната си платформа той поощрява възраждащата се индустрия на твърдите горива в Америка за сметка на съществуващите политики за борба с климатичните промени.

Тръмп също така е заявил, че ще спре американските плащания към програмите на Обединените нации, свързани с промяната в климата. Позицията на новия президент относно климатичните промени противоречи на физическите доказателства, на световния научен консенсус и на анализите на военните експерти и Департамента на отбраната на САЩ.

Тръмп намеква, че може да закрие Американската агенция за опазване на околната среда, както и да върне плана за действие относно климатичните промени, изготвен от администрацията на Обама, и да прекрати други екологични политики - включително и участието в Парижкото споразумение.

Независимата анализаторска фирма Lux Research изчислява, че до 2024 г. предложената политика от Тръмп ще увеличи въглеродните емисии на САЩ с 3,4 милиарда тона.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах