сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Издават сюрреалистична готварска книга на Салвадор Дали

24.10.2016 г.

Рядка сюрреалистична готварска книга на художника Салвадор Дали ще бъде преиздадена за първи път от 40 години, съобщава Artprice.

Очаква се да стане хит за Коледа. Книгата с рецепти "Вечерите на Гала" е публикувана за първи път през 1973 г. и включва 136 рецепти на легендарния художник и съпругата му Гала, разделени в 12 глави с наименования като "Основните лилипутски неразположения" (месни рецепти) и "Дезоксирибонуклеинов атавизъм" (зеленчукови рецепти). В книгата има илюстрации, дело на самия Салвадор Дали и снимки на художника, докато позира до отрупани с блюда маси. Десетата глава "Аз изяждам Гала" е посветена на афродизиаците.

Вижте още: Радостта от храната

"Готвачите и почитателите на изкуството отдавна знаят за съществуването на книгата, но се смята, че от нея са "оцелели" само 400 екземпляра", каза говорител на издателство "Ташен". С преиздаването й от издателството се надяват да възродят рецептите на Дали и да ги "поканят" в съвременната кухня. Въпреки че екстравагантната готварска книга излиза на 20 ноември, тя вече заема първото място в класацията на британския "Амазон" за "забавни празнични готварски издания". /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах