сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Римската крепост Состра

23.10.2016 г.

Состра е древна римска крепост, която се намира в землището на село Ломец, на около 16 км от Троян. Крепостта е разположена почти по средата на важния античен път Виа Траяна.

В древността този път е бил една от основните римски военни пътни артерии, свързващи провинция Долна Мизия през Хемус с Тракия и стигащ до Филипополис (днешен Пловдив).

Состра е бил малък римски град, основан в средата на II век и съществувал малко повече от 300 години. Тук е била разположена пехотна част с до хиляда войници.  Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най-ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. Хр.

Разположението на крепостта е стратегическо, защото са били контролирани подстъпите на юг към Троян, а трасето на пътя е преминавало в непосредствена близост до него. Източната (главна) порта на крепостта е била обърната в посока на местността „Калугерското”, откъдето е бил единствения проход към горното течение на река Осъм.


Вижте още: Перперикон

Цялата долина, в която се намира крепостта, обхваща приблизителна площ от 4 кв. км. В нея се намират частично проучени антични обекти. Въпросната речна долина е част от Троянския Предбалкан. Той се състои от ниски хълмисти ридове с посока на простиране изток-запад, прорязани от реките, какъвто е случаят с долината на река Осъм през село Ломец.

Состра прекратява съществуването си в края на V век с разрушаването ѝ от хуните. Чак през XIX век на това място е построен малък пътен хан, наречен „Ломешки ханчета“. Проучването и възстановяването на Состра е извършено в периода 2002- 2011 г. от Националния исторически музей. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах