сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Туристите ще унищожат Венеция – ако наводненията не ги изпреварят

17.10.2016 г.

Жителите напускат града, който заплашва да се превърне в скъп тематичен парк.

Навремето наводненията били най-голямата заплаха за Венеция. Опасността от тях все още съществува, но според Салваторе Сетис, автор на книгата If Venice Dies огромните вълни от туристи, които заливат града, може да причинят по-големи щети от водата.

Венецианците бягат заради главоломно растящите наеми и често пристигащите гигантски круизни кораби, които задръстват хоризонта и рискуват да повторят съдбата на Costa Concordia – кораба, който потъна край крайбрежието на Тоскана.

Вижте още: Сбогом Венеция


В момента Венеция има 54 000 жители, което означава, че за последните 50 години тя е загубила 120 000 души и че средно 2,6 човека напускат града всеки ден. Същевременно цената на живота расте ежедневно, младите не могат да си позволят да купят или наемат апартамент и се местят в съседни градове.

„Фактът, че много туристи искат да посетят Венеция, сам по себе си не е лош. Аз съм против система, която иска да ограничи броя на посетителите с входни билети. В момента, в който се наложи да плащаш, ако не си жител на града, Венеция вече ще се превърне в тематичен парк. Градът не може да живее само от туризъм. Причината за някогашната му слава е, че през вековете венецианците успели да развият множество продуктивни дейности. Защо не направим същото и днес? Ако гражданите напуснат града и Венеция се превърне само в туристическа атракция, тя ще загуби душата си“, казва авторът на книгата.  

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах