сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Aрсен и олово: история на токсичния грим

21.9.2018 г.

Какви са били съставките на древните гримове.

Съвременните червила се правят от восък, оцветители и масла. Но през дългата си история козметичните продукти са съдържали други съставки, някои от които не бихте искали да сложите на лицето си. Ето няколко видни примера:

Египет
Клеопатра е известна с очната си линия, но не само тя в Древен Египт е носила отличителен грим. По това време всички мъже и жени са рисували очите си с черни и зелени прахове. Освен че ги е предпазвал от силното слънце хората считали, че гримът ги защитава от болести. И донякъде са били прави. Черният прах и другите пудри съдържали оловни соли. През 2010 г. френски изследователи установили, че тези соли увеличавали производството на азотен оксид в организма, което подхранвало имунната система и предпазвало от очни инфекции. Това не значи, че трябва да започнете на очертават очите си с олово. В древността много египтяни не надхвърляли трийсетте. Ако са имали по-голяма продължителност на живота, вероятно са щели да страдат от болести, тъй като дългото използване на олово би им причинило здравословни проблеми.

Англия
Жените в Римската империя използвали оловен грим, за да избелват лицата си. Английските благородници през XVI в. правели същото. Една от най-известните личности, използвали оловен грим била кралица Елизабет I, която с него покривала  белезите си от едра шарка. Смесицата от олово и оцет била известна като Венецианско белило, или Духът на Сатурн. Макар да придавало гладкост на женската кожа, с времето белилото причинявало обезцветяване на кожата, косопад и развалени зъби.

САЩ
В края на XIX век американските вестници рекламирали вафли, които можели да премахват лунички, пъпки и други петна по лицето. Тези продукти съдържали отрова, но това не било тайна – пишело го на етикета „ Вафли за лице с арсен“. По време на Викторианската епоха се е знаело, че арсенът е отровен, но някои жени са смятали, че в малки количества не би им навредил. Макар употребата му в малки количества да е допустима, консумирането на арсен е сериозен риск – освен ако наистина не искате да придобиете „мъртвешка бледност“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах