сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Швейцарски фирми продават токсични горива в Западна Африка

21.9.2016 г.

Три швейцарски фирми от години заобикалят екологичните стандарти и по скандален начин разпространяват високотоксични горива в няколко страни от Западна Африка.

Това става известно от разследване на неправителствената организация в Швейцария Public eye. Разследването със заглавие „Мръсен дизел: как швейцарски търговци наводняват Африка с токсични горива“ разкрива, че става дума за гигантска търговска мрежа, в която роля играят холандските пристанища Амстердам и Ротердам, както и белгийското Антверпен (наричани общо с абревиатурата ARA).

Става ясно, че швейцарските търговци от фирмите „Витол“, „Трафигура“, „Адакс и Орикс“ и няколко по-малки компании, се крият зад имената на компании като Shel и Puma, и имат доминираща роля на пазара на петролни продукти в много африкански страни, особено в Западна Африка. Други големи компании като Glencore, Mercuria и Gunvor, които не разполагат с вериги от бензиностанции, също играят голяма роля в доставките на горива за африканските пазари. Става известно, че швейцарските търговци безскрупулно използват ниските стандарти в страните на Черния континент и на практика местното население плаща със своето здраве за печалбите им.

В проучването на Public eye се виждат шокиращи данни – например дизеловото гориво съдържа 380 пъти повече сяра, отколкото е позволено в Европа. От доклада, който е с обем от 160 страници, се разбира, че на практика швейцарските търговци изнасят от Западна Африка качествени горива, които в зоната ARA получават токсични добавки и после се връщат в Африка под формата на токсични и опасни за здравето горива. Тази смес е кръстена нарицателно „африкански дизел“.

Специалистите от Public eye разкриват, че цинизмът на швейцарските фирми е безкраен, доколкото изнасяния от Нигерия петрол има най-малко сяра от всички видове добиван суров петрол, но след като мине през ARA се връща в Африка като отрова. Сред страните, които имат най-ниски екологични стандарти и внасят „африкански дизел“, е Мали, следват Замбия, Сенегал, Гана и Бенин. В резултат на отровните горива днес въздухът в Лагос и Дакар е по-замърсен от този в Пекин.

Представители на НПО проверили петролни резервоари в Амстердам и Ротердам и открили в тях висока концентрация на сяра и други канцерогенни вещества. От Public eye правят извода, че горива, които не могат да бъдат продавани в Европа, се произвеждат на Стария континент и биват изнасяни. Поради което представителите на НПО и техните африкански партньори призовават към налагане на пълна забрана за внос и употреба на некачествено и високотоксично гориво на Черния континент. Има прогнози, че през 2030 г. в Африка ще има три пъти по-голям брой смъртни случаи, предизвикани от отделяните при работа на двигателите вредни частици във въздуха, отколкото в Европа, Япония и САЩ, взети заедно./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах