сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Изчезва едно от най-необичайните растения в света

11.9.2016 г.

Какво се случва със супер големите, пухкави топки в исландското езеро Миватн?

Кремъчните водорасли Aegagropila linnaei са пухкави зелени топки с големина на зелки и са сред едни от най-необичайните растения на планетата. Живописното исландско езеро Миватн доскоро е изобилствало от колониите на тези изключително редки сладководни водорасли. Мястото, което е и едно от най- важните местообитания на водни птици, е разполагало с подходящите фактори за растежа на „езерните топки“: въртеливи течения, които помагат на растенията да придобиват перфектна, кръгла форма; посотянни ветрове, които да раздвижват теченията; здраво дъно за опора; и най-важното – чиста, прозрачна вода.

Но, подобно на много езера по света, плътна покривка от токсичната цианобактерия - или синьо-зелени водорасли - превърнали водата на Миватн в непрозрачна. Под слоя тиня езерните топки започнали да загиват поради липса на светлина.

Главният виновник за цъфтежа на токсичните водорасли е замърсяването – торове и отходни води, които ги подхранват с азот и фосфор. Възможно е затоплянето на водите също да подхранва растежа на водораслите. Учените прогнозират, че в бъдеще климатичните промени ще се отразят на местообитанието още по-негативно.

Здрави, добре оформени топки не са виждани от 2013 г. Изчезването им сигнализира за срива на екосистема, който заплашва един от най-важните хранителни източници за водните птици в езерото.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах