сп. National Geographic - Декември 2019
National Geographic KIDS - Декември 2019

Най-сетне Аляска е картографирана толкова точно, колкото Марс

5.9.2016 г.

Нови топографски карти, съставени от сателитни данни, ще помогнат за наблюдаването на ерозиращи брегове и топящи се ледове.

Аляска, както и по-голямата част от Арктика, е отдалечена и често обвита в лед и мъгла, поради което е сред най-слабо картографираните места на планетата. Някои от крайбрежните карти все още се базират на данни събрани от капитан Кук. Всъщност се оказва, че имаме много по-добри топографски карти на Марс и Луната, отколкото на Аляска.

На 1 септември Белият дом, Националната фондация за наука и Националната геокосмическа разузнавателна агенция обявиха, че най-точните дигитални топографски карти на Аляска правени някога вече са факт. Съществуващите досега топографски карти не отчитат форми по-малки от 30 метра в хоризонтала, докато новите карти имат хоризонтална резолюция до 2 метра. Те също така показват разлики във височина от по-малко 50 сантиметра – достатъчно точно, за да се отчитат бързите промени, които затоплянето на климата причиняват на топографията на Аляска.

„Това променя начина по който се правят научни изследвания в Арктика“, казва Пол Морин, директор на Полярния геокосмически център в университета в Минесота. „ Това е мечтата на биолога, на геолога и географа. Всеки, чиято работа е свързана със земната повърхност има нужда от тези данни.“

В това число попадат и хората в Коцебу, които живеят върху чакълест полуостров на около 3 метра над все по-разрушителното Чукотско море, както и жителите на Шишмареф, които наскоро гласуваха склонното им към наводнения селце, съществуващо вече над 400 години, да бъде преместено.

Според скорошно проучване на неправителствения Арктически институт 31 от селата в Аляска са застрашени от наводнения и ерозия. Новите карти би трябвало да са в помощ на тези села и да наблюдават заплахите както и да предвиждат появата им.

Подобни материали

Откриха потънали китоловни кораби в Аляска благодарение на глобалното затопляне

Около Аляска за 176 дни

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах