сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Запознайте се с олимпийците, които доказват, че възрастта няма значение

12.8.2016 г.

Златните медали на 31 годишния Майкъл Фелпс са впечатляващи, но вижте постиженията и на тези олимпийци.

Трийсет и една годишният Майкъл Фелпс спечели своите поредни златни медали на тазгодишната Олимпиада в Рио де Жанейро и вече има 22 в актива си – внушително постижение за спортист.

Фелпс продължава да побеждава, въпреки че премина разцвета на спортните си години. Макар и далеч от феноменалните постижения на американеца, други състезатели също се радват на дълга спортна кариера, пред която 31-годишният плувец изглежда като юноша.

{# ArticleBanner#}

Сред по-възрастните спортисти тази година бяха Оксана Чусовитина, 41-годишна гимнастичка, представляваща Узбекистан; Джо Пейви, 42-годишна лекоатлетка от Великобритания и Мери Хана, 61 годишна ездачка от Австралия.

Ето още няколко спортисти, които през годините са участвали в игрите на по-късен етап от живота си:

1. Оскар Сван

Най-старият състезател, който е участвал в Олимпийски игри. Шведът участвал в Олимпиадата в Анверп, Белгия през 1920 г. на възраст 72 г. в състезание по спортна стрелба.

2. Артур фон Понграц

Австрийският ездач Артур фон Понграц бил на 72 (но малко по-млад от Оскар Сван), когато участвал в конни състезания на Олимпиадата в Берлин през 1936 г. – скандалните игри, които нацистка Германия използвала с пропагандни цели.

3. Хироши Хокецу

Хироши Хокецу бил най-старият олимпийски състезател на игрите в Лондон през 2012 г., където се състезавал като ездач на 71 години. Той е участвал в игрите през 1964 г. и през 2008 г. и се е класирал за игрите през 1988 г., но пропусна шанса си да стане най-старият олимпийски състезател в историята и на 75 години да участва в игрите в Рио тази година, защото конят му се разболя.

4. Лорна Джонсън

На игрите в Мюнхен през 1972 г. британската ездачка Лорна Джонстън станала най-възрастната олимпийка: била на 70, когато се включила в конните състезания. Джонстън е и втората най-възрастна състезателка в игрите през 1968 г., когато била на 66.

5. Лида Пейтън Полък

Американската състезателка Лида Пейтън „Елиза“ Полък участвала в състезание по стрелба с лък по време на игрите в Сейнт Луис, САЩ през 1904 г. Тогава тя на 63 години спечелила златен медал като част от женския отбор на Съединените щати.

6. Сибил Нюуол

Сибил Нюуол, британска състезателка по стрелба с лък, е най-възрастната жена, спечелила златен медал на индивидуално състезание. Тя спечелила медала си на 53 годишна възраст на олимпийските игри през 1908 г.

Подобни материали

Древните олимпийски игри

Игрите на Рио

Тъмната история на бляскавите Олимпийски игри

Занемарените олимпийски стадиони

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах