сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Занемарените олимпийски стадиони по света

8.8.2016 г.

Нуждата от по-големи стадиони поставя нови проблеми пред модерните градове: какво да правят с олимпийските съоръжения, след като приключат игрите?

На първите съвременни Олимпийски игри през 1896 г. участвали едва 14 страни и 241 спортисти. Сега над 200 страни и близо 11 000 спортисти ще вземат участие в игрите в Рио де Жанейро, Бразилия.

Нуждата от по-големи стадиони поставя нови проблеми пред модерните градове: какво да правят с олимпийските съоръжения, след като приключат игрите? След като стотици похарчат милиони долари за изграждането на скъпи съоръжения, много градове в крайна смета или трябва да ги разрушат, или да ги оставят неизползваеми.  Други, като Лондон, им намират ново предназначение - струващият 700 милиона долара Олимпийски стадион за летните игри през 2012 година беше преустроен с допълнителна инвестиция от още 400 милиона, за да се превърне във футболен стадион за Уест Хем Юнайтед, казва Андрю Зимбалист, професор по икономика в Смит Колидж. „За него се намери ново предназанчение, но на огромна цена“.

Зимбалист казва, че е по-лесно и по-евтино Олимпийските игри да се провеждат там, където вече има инфраструктура. "Когато Барселона беше домакин на Летните олимпийски игри през 1992 г., не беше нужно да строят много – вече разполагаха с около 70 процента от необходимите съоръжения“, казва той.

Това е една от причините Лос Анджелис да се кандидатира за пореден път за домакин на Олимпийските игри, този път през 2024 година: „Трябва да построят само център за водни спортове“, добавя Зимбалист.

С покачването на разходите за организиране на Олимпийските игри, градове, който нямат нужните съоръжения, вече започват да оттеглят кандидатурите си. Бостън и Хамбург например са се отказали от участието си в състезанието за домакини за 2024 г.

Всъщност, Зимбалист смята, че въпросът с Олимпиадата е станал толкова сложен, че трябва да спрем да ги местим от град на град, а да изберем едно постоянно място за игрите.

Остава международната общност да се съгласи.

Подобни материали

Тъмната история на бляскавите Олимпийски игри

Игрите на Рио

Древните олимпийски игри

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах