сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Откриха най-древния случай на рак

28.7.2016 г.

В Южна Африка, в богат на вкаменелости район, известен като „Люлката на човечеството“, учените откриха най-ранния срещан досега случай на една от най-тежките болести в света.

С помощта на 3-D изображения учените диагностицираха агресивен вид рак, наречен остеосарком, в кост от човешко стъпало на индивид, обитавал пещерата Сварткранс преди около 1,6 до 1,8 милиона години.

Според откритието, макар съвременния начин на живот да увеличава случаите на рак, особено в страните с развита индустрия, причините за болестта се коренят дълбоко в еволюционното минало на човека.

„Може да решите да спазвате палео диета, да живеете в най-чистото място на света, но предразположението към този вид болести ни е вродено и ние малко можем да им повлияем“, казва съавторът на проучването Едуард Одс.Точният произход на болестта е спорен - отчасти може би поради липса на исторически доказателства. Вероятно най-ранното споменаване на рака се свързва с великия египетски лекар Имхотеп, който е живял около 2 600 г. пр. Хр. В своите записки той разказва за болест, характеризираща се с „подутина в гръдния кош“, която не подлежала на известните към момента лечения. Но в повечето от древните текстове заболяването почти не се споменава, а анатомично точни описания на злокачествени тумори се появяват едва в края на XVIII в.

Вероятната причина ракът да се счита за сравнително нова болест е, че той засяга най-често хора над 65 годишна възраст, а преди хората рядко са доживявали тази възраст. „Развитието на цивилизацията не е причина за появата на рака“, пише онкологът Сидхарта Мукерджи, „цивилизацията по-скоро откри болестта, когато удължи живота на хората.“

Доказателства за наличието на рак трудно се откриват и при вкаменелостите, при които обикновено се запазват само малки костички.  Някои учени търсят доказателства в мумифицираните тела, където имат възможност да изследват съхранена тъкан. През 1990 г. например при аутопсии на мумии в Перу е открит случай на жена със злокачествен тумор в горната лява мишница. Той е бил толкова голям, че вероятно е избил през кожата й приживе.

Според учените исторически сме обременени с гените на рака, но болестта се проявява по хиляди начини, когато сме изложени на промените в заобикалящата ни среда. Например до края на XIX век преобладавали случаите на рак на стомаха, най-вероятно заради канцерогенните вещества, използвани в хранителните консерванти. Днес има бум на рака на дебелото черво, сигурно заради повишената консумация на наситени мазнини.

„Съвременната околна среда ни причинява неща, с които не сме се сблъсквали досега в еволюционната си история“, казва Одс.

Подобни материали

Нова терапия срещу рак дава надежда за излекуване на тежко болни

Японски учени създадоха стволови клетки от изваден зъб

Куба разработи ваксина срещу белодробния рак

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах