сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Юпитер е толкова голям, че не обикаля около Слънцето като останалите планети

27.7.2016 г.

Юпитер, петата планета от Слънчевата система, е наистина голяма. Тя е с толкова впечатляващи размери, че всъщност не обикаля около Слънцето - поне не и по начина, по който го правят останалите планети от нашата система.

С маса 2,5 пъти по-голяма от тази на останалите планети, взети заедно, Юпитер е толкова масивен, че центърът на гравитацията между него и Слънцето се намира над повърхността на нашата звезда, пише научното издание "Сайънс алърт".

Какво обаче означава това? Когато малък обект обикаля голям обект в Космоса, по-малкият като маса не се движи в перфектен кръг около по-едрия. Вместо това и двата обекта обикалят около общ център на гравитация. В случая с нашата планета центърът на гравитация се намира толкова близо до центъра на Слънцето, че въртенето на звездата около него е незабележимо. Големият обект сякаш не помръдва, а по-малкият прави идеални кръгове около него. Когато Международната космическа станция (МКС) например обикаля Земята, както планетата, така и станцията се движат около общ гравитационен център. Той обаче е толкова близо до центъра на Земята, че нейното движение е невъзможно да се забележи.

Същото е и с небесните тела от нашата Слънчева система. Звездата ни е толкова по-голяма от Земята, Венера, Меркурий и дори Сатурн, че техните гравитационни центрове се намират дълбоко навътре в Слънцето. Не такъв обаче е случаят на Юпитер. Газовият гигант е толкова голям, че центърът на гравитация между него и Слънцето се намира на разстояние, равняващо се на 7% от радиуса на звездата над нейната повърхност. /БГНЕС

Подобни материали

10 неща, които не знаете за мисията "Джуно"

Сателитът „Джуно“ улови гласа на Юпитер

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах