сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Хамелеоните не могат да се скрият на тези снимки

6.7.2016 г.

Хамелеоните са известни със способността си да променят цвета на кожата си и да се сливат със заобикалящата ги среда, но това далеч не е всичко, което те могат. Хамелеоните общуват помежду си, променяйки цвета си. Хамелеоните изстрелват езика си навън с невероятна скорост. Да добавим и това, че очите им са телескопични и се движат независимо едно от друго.

Предвид сериозната си колекция от странни анатомични черти, хамелеонът има твърде малко съперници. Език, много по-дълъг от тялото му, изстрелващ се навън, за да лови насекоми за част от секундата. Телескопични очи. Крака с пръсти, сраснали се в подобие на ръкавици с един пръст. Рога, стърчащи от надочните дъги и муцуната им. Кожна гънка около врата, подобна на бухнали дантелени яки.

Измежду всичките си телесни странности хамелеонът е известен с една, която е отбелязана още по времето на Аристотел: кожата, която мени цвета си. Популярен мит е, че хамелеоните приемат цвета на това, което докосват. Въпреки че някои цветови промени наистина им помагат да се слеят със средата, промяната в цвета на кожата им е всъщност физиологична реакция, която служи предимно за комуникация. Влечугото използва езика на цветовете, за да изразява отношението си към неща, които го засягат – ухажване, съперничество, стрес от околната среда.

Но хамлеоните живеят в едни от най-застрашените ареали. Според Международния съюз за опазване на природата поне половината от съществуващите видове са застрашени или почти застрашени.

Снимките в галерията представят уникалните навици на хамелеоните в Мадагаскар, където живее над половината от световната популация.

Авторът на фотографиите - Кристиян Цийглер - спечели трета награда в категория природа в 59-ия ежегоден конкурс World Press Photo.

Подобни материали

Реални цветове

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах