сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Стивън Хокинг: Черните дупки водят към други вселени

8.6.2016 г.

Британският физик Стивън Хокинг смята, че черните дупки могат да водят към други вселени.

Както посочва електронната версия на в-к "Индипендънт", Хокинг твърди, че може би хората не трябва да се страхуват от черните дупки, защото не всичко, което попада в тях, се унищожава. Ако теорията на Хокинг се окаже вярна, тя ще помогне за решаването на един от най-големите парадокси, свързани с черните дупки. Според изданието, по-рано се е смятало, че всичко, което попада в черна дупка, се унищожава или се губи завинаги.

Стивън Хокинг обаче смята, че обект, попаднал в черна дупка, може да се появи на някое друго място, може би дори в алтернативна вселена. "Ако една черна дупка е голяма и е въртяща се, в нея може да има проход към друга вселена. Но не бихте могли да се върнете към нашата вселена ...", цитират от "Индипендънт" думите на известния учен.

Черната дупка е област в пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, дори от светлината.

Общата теория на относителността предвижда, че достатъчно компактна маса би могла да деформира пространство-времето до такава степен, че да се образува черна дупка. Около черната дупка се образува математически определима повърхнина, наречена хоризонт на събитията, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно. Наименованието „черна дупка“ отразява свойството на този обект да поглъща цялата светлина, която достига до хоризонта, без да отразява част от нея, точно като абсолютно черното тяло от термодинамиката.

Съгласно квантовата механика черната дупка все пак излъчва като черно тяло с крайна температура. Тази температура е обратнопропорционална на масата на черната дупка, което затруднява наблюдаването на излъчването при черни дупки със звездна или по-голяма маса. /БГНЕС

Подобни материали

 Изумителна снимка разкрива галактика с огромна черна дупка

Учени откриха гравитационните вълни, предречени от Айнщайн

Откриха черни дупки, "танцуващи менует"

Черните дупки по-стари от галактиките?

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах