сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

Оцелелите от Хирошима имат послание за Обама

27.5.2016 г.

Първи действащ американски президент посещава Хирошима. Оцелелите от атомната бомба не молят за извинение.

Хирошима, Япония – Йоши Ока е била на 14, когато е паднала бомбата. Тя работила в бункер във военна телефонна централа. Трябвало е да си тръгне, но момичето, с което се сменяли, закъснявало.

В 8:12 часа сутринта централата на Ока засякла "Енола Гей" над града, но време за реакция нямало. Бомбата паднала в 8:15.

Въпреки че се намирала зад две дебели бетонни стени, Ока била повалена от взрива. Когато дошла на себе си минути по-късно, тя излязла в мъглата и попитала ранен войник какво се е случило. След това се върнала в бункера, намерила работещ телефон и първа обявила на света за случилото се в Хирошима. Повтаряйки думите на войника, тя съобщила на телефонната централа във Фукуяма: „Беше пуснат нов вид бомба.“

„Не трябваше да съм жива“, казва Ока. Но сега, на 84 години, тя е една от малцината оцелели – на японски ги наричат hibakusha – които ще видят първото посещение в Хирошима на действащ американски президент.Атомните бомби падат над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.  и убиват на място хиляди хора, а в последствие водят до смъртта на около 146 000 души.

В интервю пред японските медии Обама казва за решението на тогавашния президент Хари Труман, че „всички лидери трябва да вземат трудни решения“. А тези решения често имат тежки последици.

“Искам да зная какво може да направи той, за да сме сигурни, че това, което се случи на мен, няма да се случи на никой друг?“ - казва Кеико Огура, който е бил на осем, когато са пуснали бомбите над Хирошима. „С идването си тук Обама дава пример на света как трябва да се държим и как можем да подобрим отношенията си, така че в крайна сметка
ядрените оръжия да се елиминират напълно.“

Подобни материали

Ядрени туристи

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах