сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Емиграция в Австралия - последен шанс за оцеляването на носорозите

14.5.2016 г.

За да предотвратят изтребването на носорозите, избивани заради рога им, защитници на животните взеха радикално, но и много скъпо решение - да прехвърлят дебелокожите бозайници от Южна Африка в Австралия, където ще са защитени от бракониерството.

В основата на този амбициозен проект е Рей Дирлав, 68-годишен южноафриканец, установил се в Австралия, предава АФП.

"Смятаме да преместим 80 носорога за период от четири години. Това ще даде възможност на стадото да се възпроизведе", обяснява Дирлав. Сега той е в Южна Африка и подготвя техническите детайли, главно въздушния транспорт за животните на разстояние 11 000 км от родната им среда.

Засега проектът се финансира само от дарители -частни лица и фирми, като разходите по транспортирането на всяко едно животно възлизат на около 40 хиляди евро.

С първия курс, който ще се осъществи до края на годината, ще бъдат транспортирани шест носорога.  Ако операцията бъде успешна, работата по проекта ще се ускори.

Носорозите, които ще поемат към Австралия, ще бъдат подложени на карантина два пъти – веднъж в Южна Африка в продължение на два месеца преди заминаване с товарен самолет за Австралия и втори път в зоологическа градина в Сидни, преди да бъдат преместени в парк.

Носорозите стават жертва на бракониери заради рога им, съставен основно от кератин подобно на човешките нокти. Прахът, който се добива от него, е високо ценен в Азия заради приписваните му терапевтични свойства, така и недоказани научно. Според Международния съюз за защита на природата през 2015 г. са убити общо 1338 носорози на целия африкански континент, което е рекорд за последните близо 10 г. Повечето животни стават жертва на бракониери в Южна Африка, където живее 80% от световната популация, и главно в парка Крюгер, граничещ с Мозамбик.

Защитници на животните са извършвали премествания на популации и преди. Повече от 100 носорози бяха преместени за година и половина в национални паркове и резервати в Ботсвана. Властите в тази страна прилагат много строга стратегия срещу организираното бракониерство. Силите за действие срещу бракониерството имат зелена светлина да използват огнестрелно оръжие срещу въоръжени бракониери, които срещнат в парковете. Преместените в Ботсвана животни имат имплантирани GPS предаватели в рога си, което улеснява проследяването. /БГНЕС

Подобни материали:

Кървави трофеи

Остават само 3 судански бели носорога

Кървавият култ към слоновата кост

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах