сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

"Кеплер" откри нови 1284 планети, от които 9 може да са обитаеми

11.5.2016 г.


Огромна находка от 1284 планети извън Слънчевата система е открита чрез телескопа „Кеплер”, съобщиха от НАСА. Това фактически удвоява броя на екзопланетите, открити до този момент чрез огромния телескоп, заяви учения от американската космическа агенция Елън Стофан, цитирана от АФП.

„Това ни дава надежда, че някъде там, около звезда като нашата, можем да открием още една Земя”, заяви Стофан. Обсерваторията „Кеплер”, която е напълно автоматизирана, сканира 150 000 звезди за следи от други тела в орбитите им от началото на работата й през 2009 година.

Телескопът наблюдава сенките в светлината на звездите, които могат да са сигнал за преминаването на обикалящи планети. „От 5000 възможни планети, повече от 3200 са потвърдени, а 2325 са открити от Кеплер”, гласи комюнике на НАСА. От новите 1284, близо 550 могат да са скалисти планети като Земята, съдейки по размера им, допълват от космическата агенция.

Девет от тях обикалят в обитаемата орбита около слънцата им. Това е разстоянието от звездата, на което повърхностните температури позволяват задържане на течна вода в басейни. Включвайки тези 9, общо 21 стават екзопланетите, на които е възможно да има живот. /БГНЕС

Подобни материали

След мистериозна авария телескопът "Кеплер" отново работи

НАСА потвърждава наличието на 100 нови далечни планети

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах