сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Снимки на десет забележителни дървета в чест на Деня на Земята

21.4.2016 г.

Тази година Денят на Земята, 22 април, е посветен на дърветата. Авторите на инициативата са си поставили за цел да отбележат 50-годишнината й през 2020 година със засадени 7,8 милиарда дървета – по едно за всеки човек на планетата.

„Националният ден на околната среда“ е идея на Гайлорд Нелсън, сенатор от Уисконсин, който става свидетел на огромен петролен разлив край Калифорнийското крайбрежие и  решава да постави природата в центъра на политическите разговори.

Тази година във фокуса на инициативата са дърветата . Не е възможно да се разкаже историята на всяко едно от над трите трилиона дървета, които живеят на Земята.  Всяко от тях има своята стойност за екосистемите. Вероятно всяко има и икономическа стойност - не само като източник на дървесина, заради което ежегодно се изсичат огромни площи гори, а и като част от системата за пречистване на въздуха - учени от Калифорнияския университет в Дейвис и Горските служби на САЩ например са изчислили, че 600-те хиляди дървета в Ню Йорк носят годишен приход от 122 милиона долара, като пречистват въздуха.

В галерията представяме 12 удивителни дървета. Някои от тях са преживели забележителни събития. Други са били източник на вдъхновение. Трети се почитат заради духовната им стойност. Тези специални дървета са в известен смисъл безценни.

Подобни материали

Мимолетната красота на цъфналите вишни в архивни снимки

Мексиканци засадиха повече от 8 млн. дървета

Двама кипърци убили 233....дървета

Историята на каучука в снимки

Дъбът от Дунавския парк в Силистра - кандидат "Европейско дърво на годината 2016"

Джунгла за продан

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах