сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Дъбът от Дунавския парк в Силистра - кандидат "Европейско дърво на годината 2016"

18.2.2016 г.

Гласуването за „Европейско дърво на годината 2016" ще продължи до последния ден на февруари. Очертава се напрегната надпревара сред 15-те кандидати от Англия, Белгия, България, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Полша, Северна Ирландия, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.

На 1 февруари 2016 г. започна гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016". Тази година в надпреварата участват петнадесет разкошни дървета от петнадесет страни.

България е представена от дъба от Дунавския парк в Силистра, който спечели националния конкурс „Дърво с корен 2015", организиран от Фондация „ЕкоОбщност" през декември миналата година.

Гласуването ще продължи до последния ден на февруари на www.treeoftheyear.org, където всеки може да даде своя глас и да подкрепи желаното дърво в борбата му за титлата „Европейско дърво на годината 2016".

Очертава се напрегната надпревара сред 15-те кандидати от Англия, Белгия, България, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Полша, Северна Ирландия, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.

„Обръщаме голямо внимание на социалното и екологично влияние на конкурса. Затова тази година представяме и възможността за индивидуални дарения, които да помогнат в защитата на европейските дървета, като насърчаваме хората да мислят за всяко тяхно дарение като прегръдка на дърво", казва Михал Весели, управляващ директор на Асоциация „Партньорство за околна среда", организатори на международния конкурс.

Тази година към инициативата се присъединиха със свои представители две нови държави - Германия и Северна Ирландия. Германското предложение е впечатляваща липа, под която ежегодно се обявява местният „крал на стрелците". Дървото от Северна Ирландия е исторически символ на мира и възпоминанието за жертвите от Втората световна война.

Беси Спейт, главен управител на „Уудланд тръст", организатор на „Дърво на годината" за Британските острови, споделя: „Конкурсът „Дърво на годината" свързва хората с тяхното наследство и показва, че хората в цяла Европа обичат дърветата. Всички значими дървета трябва да бъдат защитени, за да могат бъдещите поколения да продължават да им се наслаждават."  

Да гласуваме за българското дърво - Старият дъб от Дунавския парк в Силистра, който представя България в конкурса „Европейско дърво на годината 2016"  

Можете да гласувате тук:

http://www.treeoftheyear.org/uvod.aspx  

Срокът за гласуване е до 29-ти февруари 2016 г.

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах