сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Откриха потънали китоловни кораби в Аляска благодарение на глобалното затопляне

12.1.2016 г.

Двата намерени плавателни съда вероятно са били свидетели на бедствието, което слага край на китолова в Америка.

Когато тази есен археолози започнали да изследват отдалеченото северозападно крайбрежие на Аляска, не се надявали, че ще открият нещо интересно или запазено, заради екстремните метеорологични условия и разрушителните цикли на замръзване и размръзване. За тяхна изненада попаднали на големи части от дървени корпуси от два китоловни кораба от 19 век, както и предмети като котви, вериги и съдове за китова мас.

„Подобни предмети, прекарали толкова време на морското дъно, би трябвало да са се разпаднали поради леда", казва Брад Бар, археолог към Националната океанска и атмосферна администрация и координатор на проекта.

 Корабите били открити от археолозите през септември, макар че организацията публикува доклада си миналата седмица, след като приключи с анализа на находките. Студената вода е помогнала за запазването на материала, въпреки че намерените предмети са все още плътно покрити с морски организми.

Откритието нямаше да бъде възможно, ако го нямаше глобалното затопляне, отбелязва Бар. По-топлото време и по-ниските нива на морето позволили на екипа да работи по- дълго през есента. Археолозите започнали да изследват района, заради историческите данни за изчезването на 50-60 китоловни кораба през втората половина на 19 в. и първите години на 20 в.  

Екипът е използвал най-съвременните сонарни и магнитни образни технологии, за да сканира около 44 квадратни километра по протежение на крайбрежието на Чукотско море близо до Уейнрайт, Аляска, въз основа на информация, че местните хора са намирали отломки в района.

Корпусите на корабите били намерени на около 90 метра от брега, притиснати от пясъчен насип.

Макар Бар да твърди, че екипът „няма как да знае кои точно два кораба е намерил", той казва, че е много вероятно те да са част от трийсет и трите китоловни плавателни съда, които били изоставени през 1871 г., след като ледът ги сковал. Намиращи се наблизо кораби и лодки спасили над 1200 човека и не е имало нито един загина, но, уточнява Бар, загубите от инцидента възлезли на около 33 милиона днешни долари и това нанесло голям удар  на американската китоловна индустрия, която и без друго вече била разклатена от нарастващата употреба на петрол вместо китова мас.

Бар споделя, че би искал да отиде на мястото с екип от водолази, които да изследват находките отблизо, макар че все още няма нужното финансиране. Възможно е там да бъдат открити и още кораби.

Подобни материали

Потънал испански галеон вероятно крие най-голямото съкровище, намирано досега 

Същинските китове

Открита средновековна флотилия в старо византийско пристанище

Останки от пристанище бележат викингски ловен преден пост в Гренландия

Останки от 5 древни кораба открити край Италия

Останки от кораби на няколко века, открити в Балтийско море

Националното географско дружество и фондация "Кусто" представят разкритията си за Средиземно море

Хората са плавали с кораби преди повече от 130 000 години 

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах