сп. National Geographic - Януари 2019
National Geographic KIDS - Декември 2018

Изгубен древногръцки остров открит в Егейско море

23.11.2015 г.

Международен екип от археолози и геофизици считат, че са открили изгубения остров в източната част на Егейско море, на който някога се е намирал град Кане (на старогръцки: Κάναι).

Островът, споменат от древногръцкия историк Ксенофон, е известен с близостта си до мястото на битката при Аргинуските острови, при която атиняните победили спартанците в края на Пелопонеската война.

Тази битка донесла горчиво-сладка победа за атиняните -  макар да победили противниците си, буря им попречила да спасят своите войници. Когато победоносните атински генерали се завърнали в полиса, гражданите на Атина гласували те да бъдат екзекутирани, понеже не успели да спасят армията си.

 

Карта: NG MAPS 

Аргинуските острови, сега наречени Гарипски, се намират само на няколкостотин метра от турското крайбрежие. Древни исторически източници споменават три Аргинуски острова, но точното местоположение на третия дълго време останало неясно.

С помощта на геоложки доказателства учените от екипа установили, че днешният полуостров някога е бил остров, като в античността е съществувал естествен мост, свързващ острова с брега. От османска карта от 16 век станало ясно, че по това време островът вече е бил полуостров. Изглежда той е бил свързан със сушата чрез наноси, образували се в тесен, естествен канал, вероятно в резултат на земетресения или ерозия. "За да сме по-конкретни, смятаме да определим възрастта на геоложките пластове чрез радиовъглеродно датиране", уточнява Феликс Пирсон, директор на Немския археологически институт в Истанбул.

Недалеч от полуострова археолозите намерили и потънали останки на древно пристанище от елинистичния период (323-31 г. пр. Хр.). Малко вероятно е да бъде открит някой от разбилите се кораби при Аргинуската битка, затова основната цел на бъдещите изследвания ще бъде да се получат повече данни за мореплавателните мрежи на региона.

Други новини от 23 ноември

Напиват ли се животните?

Учени картират най-големия вулкан в света

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах