сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Как политиката за единствено дете в семейството промени Китай

16.11.2015 г.

В края на октомври Китайската комунистическа партия обяви, че, считано от 2016 г., ще отмени политиката семействата да имат по едно дете. Предполага се, че това ще промени облика на застаряващото, предимно мъжко население на страната, но е трудно да си представим до каква степен възпиращата политика е засегнала Китай.

Въведеното преди около 40 години ограничение не е единственият път, когато китайското правителство се намесва в семейното планиране. Малко след основаването на Китайската народна република през 1949 г. Мао Дзъдун насърчил населението да се множи и да произвежда работна ръка. Официална политика тогава не е имало, но правителствената пропаганда осъдила контрацептивите и дори наложила забрана за вноса на някои от тях. В резултат през следващите няколко години населението на страната се удвоило.

Скоро хранителните запаси на Китай се оказали оскъдни и от 1959 до1961 г. Големият китайски глад отнел живота на над 20 милиона души.

През 1979 г. правителството въвело политиката за единствено дете в семейството, според която на повечето двойки било разрешено да имат само по едно дете, в противен случай се налагали глоби, стерилизация и аборти.

Преди две години комунистическата партия за първи път въведе облекчения, като позволи на някои двойки да имат по две деца, но само при условие че поне един от родителите е бил единствено дете в семейството.

Когато политиката за единсвено дете в семейството приключи през 2016 г., повечето двойки ще могат да имат по две деца, но пред  Китай вече стои предизвикателството: как да подсигури възрастното население, като в същото време насърчава по-младите да имат повече деца.

Тази дилема важи не само за Китай. Ниска раждаемост има и в други страни като САЩ, Канада, Чили, Бразилия, Русия и Австралия с разликата, че там това е резултат на личен избор. Обединените нации прогнозират, че до 2100 г. над една четвърт от населението в тези страни ще бъде над 65 години, няма да работи и ще разчита на пенсии. От друга страна, в повечето африкански страни, много бивши съветски републики и голяма част от азиатските страни ще преобладава младото население. Това обаче няма да промени световната тенденция: до 2100 г. около чевърт от цялото световно население ще надхвърля 65 години.

 Други новини от 16 ноември:

 Зелена тиня покри най-дълбокото езеро в света

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах