сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

Странна зелена тиня покри най-дълбокото езеро в света

16.11.2015 г.

Най-дълбокото езеро в света, Байкал, дълго време беше считано и за най-чистото, но през последните години в него се появи зелена тиня, което озадачи учените.

 „Езерото Байкал, разположено в Източна Русия, се нарежда сред петте най-красиви места в света“, казва Стефани Хемптън, еколог от Вашингтонския университет, прекарала последните десет години в изучаване на Байкал. „Но буйният цъфтеж на водорасли там е тревожен“, добавя тя.

От 2011 г. плътните килими от водорасли от вида Spirogyra иStigeoclonium започнаха да се появяват в части от езерото, намиращи се в непосредствена близост до градове. Това предполага, че причината за появата им най-вероятно е замърсяване, причинено от човека, казва Хемптън. Учените смятат, че произходът на водораслите се дължи или на отходни канали, или на животински отпадъци, използвани за наторяване.

Щом се установи източникът на замърсяване, той трябва да се отстрани възможно най-скоро, преди да е причинил още по-големи вреди на Байкал, добавя Хемптън и продължава: „Добрата новина е, че знаем как да се справяме с проблеми, причинявани от отходните канали“.  

Езерото Байкал е известно с разнообразието си от ендемични видове, в това число риби и безгръбначни. Все още не се знае какво може да причинят водораслите, макар учените да отчитат рязък спад на кислорода над образувалите се килими, което може да се окаже проблем за живота под водата.

Подобни материали

Руска подводница досигна дъното на езерото Байкал

 Други новини от 16 ноември

Как политиката за едно дете в семейството промени Китай

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах