сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Швеция погребва завинаги ядрените си отпадъци

8.6.2009 г.

След 90 сек. спускане с главоломна скорост към центъра на Земята вратите на асансьора се отварят към тъмна и влажна галерия, издълбана в гранита: Добре дошли в Еспьо Хард Рок, където Швеция разработва методи, за да складира за вечни времена ядрените си отпадъци.

Разположената в Оскаршам лаборатория е разпростряла тунелите си на дълбочина 4,5 км под земята. Откакто бе изградена през 1995 г., учените са тествали там много методи, за да погребат в гранита ядрени отпадъци за поне 100 000 години. Системата, на която в крайна сметка са се спрели се състои в херметично затваряне в медни цилиндрични контейнери на два тона използвано гориво или необходимия обем за годишно потребление на електричество на Малмьо, третия по големина град в Швеция с 286 000 жители. Всеки контейнер от 25 тона се вкопава в гранита на половин километър дълбочина и около него се инжектира глинеста кал, наречена бентонит, която има свойството да се разширява при контакт с водата, да го изолира напълно и да го защити в случай на земетресение.

Контейнерите са заровени на няколко метра един от друг, за да може скалата да абсорбира топлината излъчвана от радиоактивния материал. Шест празни контейнера са погребани в Еспьо с електрически генератори, за да симулират отделяне на топлина, произвеждана от използваното ядрено гориво. Така учените изпитват издръжливостта на саркофага на температура, налягане, влажност и микроби. Системата ще бъде внедрена в център за складиране във Форсмарк, на 200 км северно от Стокхолм. Ако всичко върви добре, строителството на този център трябва да започне през 2016 г., а самото складиране на отпадъци през 2022-2024 г., цитира АФП Джими Ларсон Хагберг, представител на Шведската компания за управление на енергията и на ядрените отпадъци. От 1985 г. Швеция складира временно ядрените отпадъци от 10-те си реактора във временен център в Оскаршам. Там се намират 4993 тона високо радиоактивно ядрено гориво в очакване на погребването му за вечни времена. Макар след няколко години радиоактивността на урана да спада на 1%, нужни за 100 000 г. той да си възвърне естествената радиоактивност, присъща му като минерал. В геологически мащаби 100 000 г. не е нищо в сравнение с 1,8 милиарда години съществуване на гранитния блок, в който шведите смятат да погребат отпадъците. Центърът във Форсмарк ще има необходимата защита срещу евентуални терористични атаки. Неправителствени екологични организации са обезпокоени за липсата на информация за корозията на медта и за свойствата на бентонита под въздействието на топлина в продължение на хиляди години. Ако контейнерите започнат да ръждясват радиоактивните отпадъци може да излязат на повърхността след 50-100 г. алармират те. Стойността на проекта се оценява на 20-25 милиарда шведски крони (1,9-2,4 милиарда евро), които изцяло се осигуряват от ядрената индустрия. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах