сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

В Помпей имало над 200 ресторанта

16.2.2009 г.

Най-нови изследвания показват, че в древен Помпей имало близо 200 ресторанта и барове, което означава по един на 60 жители на Помпей. Обикновено заведенията били построени край пътя за да може всеки - от обикновените гражданин на града до пътуващия търговец - да се спре, да поръча храна и даже да вземе със себе си.

В ресторантите по онова време основно се хранели бедните, защото в домовете в които са живеели не разполагали с помещения предвидени за готвене. За разлика от днешните богаташи, древните много рядко се хранели навън, защото основно обядвали в своите разкошни домове. Даже и в най-богатите къщи кухните били много оскъдни. Обикновено са разполагали с малко огнище, на което е било възможно да се сложат само няколко съдове за готвене. Въпреки това не трябва да се взима прибързано заключение. Когато е ставало въпрос за големи забавления и вечери на които били канени важни личности, готвачите на богаташите лесно се справяли. По всяка вероятност храната в летните кухни се носела от ресторантите, а месото се пекло на подвижни шишове. Според историците съвсем обичайно е било на трапезите да има месо от бялка или гризачи, като на пример мишки. В някой от богатите домове археолозите открили и клетки, където са пазели белки. Никога обаче няма да се разбере дали богаташите са хрускали гризачите, но поне със сигурност се знае какво са консумирали. На трапезите е имало хляб, маслини, различни видове риба, боб, яйца, сирене, плодове ... особено на почит е било помпейското зеле. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах