сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Императорските пингвини заплашени от изчезване

28.1.2009 г.

Императорските пингвини, за чието размножаване разказва хитовия френски филм "Походът на императорите", се на границата на изчезването, предупреждават учени, цитирани от Би Би Си.

Биолозите са стигнали до този извод въз основа на прогнозите за намаляването на ледената покривка в Антарктида заради климатичните промени. По думите на учените, към 2100 година популацията на тези пингвини ще се съкрати, както се очаква, с 95%. Това означава, че към това време ще са останали само 600 двойки императорски пингвини, способни да дават потомство. Императорските пингвини са уникален вид. Само те са способни да се размножават в периода на сурови антарктически зими. За тази цел те се отправят на дълго пътешествие навътре в континента, където самките снасят само по едно яйце, чиято охрана се осигурява от бащите. От размера на площта на ледената покривка също така зависи и количеството на морските обитатели и риби, с които се изхранват пингвините. Пингвините биха могли да избегнат измирането, ако променят начина на отглеждане на поколението си в съответствие с климатичните промени. Но ръководителят на проекта Стефани Дженюриър смята, че това е малко вероятно. "За разлика от някои други видове птици в Антарктида които са променили своя начин на живот, пингвините не могат бързо да се приспособяват", каза тя. Те се адаптират много, много бавно, докато климатичните промени настъпват много бързо - в това е проблемът", добави ученият. Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах