сп. National Geographic - Януари 2019
National Geographic KIDS - Декември 2018

Нова теория за разцвета на динозаврите

23.7.2008 г.
Схващането, че динозаврите са преживели експлозивно разнообразие на разновидности непосредствено преди изчезването им е илюзорно, тъй като основните еволюционни промени при праисторическите животни са се случили милиони години по-рано, предаде АФП.

Странната смърт на динозаврите в края на Креда преди около 65 милиона години придоби популярност, която се доближава по вкус до древногръцка трагедия. Тъкмо когато господарите на Земята са достигнали еволюционния си зенит, катастрофално събитие е прекратило дългото им господство. Научната подкрепа за този възглед идва от броя на фосили на динозаври, датирани от периода, наричан земна революция през Креда, между 125 милиона и 80 милиона години, когато земната "Книга на живота" се променила завинаги. През тази епоха на буйно биоразнообразие, са се появили цъфтящи растения, насекоми, пеперуди, модерни групи гущери, бозайници и може би също така птици. Някои експерти предполагат, че динозаврите също са част от шоуто, доколкото голямо количество странни фосили като хадрозаври, цератопси, пахицефалозаври и други чудатости, датират от същото време. Ново изследване от британското издание Proceedings казва, че динозаврите са били по-малко от странична атракция в грандиозния спектакъл на ДНК.
След изследване на близо 70 процента от известните находки, учените са заключили, че големият еволюционен разцвет на динозаврите се е случил през късния Триас, преди 225 до 200 милиона години, около 15-40 милиона години след появата им. Втори, но по-незначителен скок в развитието им се е осъществил в средната юра, преди 170 до 160 милиона години. По това време, всички основни динозавърски разновидности вече са били установени.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах