сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Три дни, три острова – Малта

27.8.2014 г.

от Зеки МалунскиИма места, за които слушаме толкова много. Гледаме ги във филми и на снимки, слушаме за тях в много разкази и истории. Понякога дори ги сънуваме. Всичко това превръща желанието ни да отидем там в една мечта. И ако тази мечта се сбъдне, идва моментът, когато се озоваваме на мечтаното място, а очакванията ни рухват. Не виждаме красотата от филмите, снимките или съня, не усещаме магията, за която сме слушали. Случва се така, че дори се разочароваме.

Но, разбира се, има и места, за които не сме чували много. Знаем ги само като име и местоположение. По стечение на обстоятелствата внезапно отиваме там, не знаем какво ни очаква, а оставаме очаровани, омагьосани, влюбени... Такова място за мен е Малта. Беше началото на юли - слънце, чисто тюркоазено море, три острова, впечатляваща природа, хилядолетна история, стотици паметници, защитени от ЮНЕСКО и силна смесица от стилове и култури. И всичко това само на парче земя, което е три пъти по-малко от нашата столица София.

Пристигайки в Малта, се настаних в столицата Ла Валета, чийто първи камък е положен през 1566 г. Разположена само на 55 хектара, тя приютява над 320 архитектурни паметници, а цялата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Един ден из Ла Валета не бе достатъчен да разгледам всичките й забележителности, но пък ми даде една запомняща се разходка, която макар и само по улиците, приличаше на разходка в музей - сгради, улици, фонтани, магазини и площади в стилове, простиращи се от ранния XVI век до барок и тук-таме модернизъм.

Втория ден бях на круиз, обикалящ трите острова - Малта, Гозо и Камино. Корабът отплава от Слима и от водите на Средиземно море започнаха да се откриват страхотни гледки към остров Малта, а после към популярните места като Сейнт Джулианис и островите на Свети Павел и Мелиха. След около 2 часа корабът пусна котва в уединен залив на Гозо, където за около час разходка видях най-красивите и известни места, като каменните скали на Шленди Бей, Цитаделата във Виктория и популярния Азурен прозорец в Дуейра. След Гозо корабът отплава към остров Камино и пусна котва в пурпурно сините води на малтийския земен рай - Синята лагуна. Тук имаше време и за плаж - все пак какво би усетил човек от Малта, ако не се потопи във водите на Синята лагуна?! След прекрасния ден се прибрах в хотела, за да се наспя. На следващия ден ме чакаше нещо различно и изморително. Третият ден започна с осемчасово джип сафари из остров Малта и приключи с полет обратно към София. Със сафарито обиколих острова и известните места като Червената Кула, селото Попай, Голдън Бей, старата столица Мдина, Дингли Клифс, Синята пещера и рибарското село Марсакслок.

Тръгнах без очаквания, а се върнах с толкова много впечатления. Останах много изненадан, когато разбрах, че в Малта са снимани едни от любимите ми и известни филми като „Граф Монте Кристо", „Троя", „Александър", „Среднощен Експрес", „Агора", „Гладиатор"... Списъкът продължава до над 100 филма.

Макар и без никакви планове и организация предварително, това се оказа рецептата за истински релакс, включващ много забавления и емоции, снимане и още нещо... само за три дни.

Ех, Малта, ех, ще останеш в сърцето ми като една райска приказка!

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах