сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Сингапур - един завършен, модерен и екзотичен град държава

2.7.2012 г.

От Зеки Малунски

 

 

Чували ли сте за Сингапур - островен град държава в Южна Азия? Предполагам, че отговорът ви е „Да", за разлика от моя, когато ми зададоха същия въпрос.

За първи път чух за Сингапур малко преди да отида там - през март 2012 година, а сега вече мога много да говоря за този невероятен град държава. Преди да замина, погледнах къде се намира на картата, видях две-три снимки в интернет и толкоз. Също толкова малки бяха и очакванията ми. Впечатленията обаче ме заляха още с кацането на летище Чанги, където на гишето за паспортен контрол ме почерпиха с бонбон и ми пожелаха приятен престой. Докато се наслаждавах на вкусния плодов бонбон, констатирах, че това ми се случа за първи път от над 50-те летища, на които съм бил. За първи път направих и снимка в някакво летище, снимка на много орхидеи, които в последствие разбрах, че са национален символ. След това хванах метро за хотела си, започнах да се запознавам с тази държава, а впечатленията ме дебнеха от всякъде. Удиви ме и метрото, състоящо се от 4 дълги, автоматично управляеми линии, а също и хората в него, хора от много националности - китайци, индонезийци, малайзийци, индийци...

Първата вечер се разходих в „Малката Индия" - квартала, където беше хотелът ми. Това обаче не е само квартал, а място, на което наистина се почувствах като в Индия. Освен на индийската атмосфера се радвах и на невероятната архитектура - барокови къщички от времето на британското владение, сгради в измисления от мен стил „весело", а също и модерната архитектура от стъкло и стомана.

Проучих какво задължително трябва да се види и се втурнах по забележителности и разходки. Впечатлих се от много неща, но тези които най-много ме удивиха, тези с които ще запомня Сингапур, са чистотата, зеленината, цветята, подреденият начин на живот, смесицата от различни култури, хората с различни религии, които живеят задружно и са постигнали толкова много - хора които само за едно поколение са превърнали страната си от развиваща се в промишлена държава.

 Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах