сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Порто

18.8.2010 г.

от Никола Бойкинов

от Никола Бойкинов

Първото нещо, което видяхме в Порто беше метрото и ни очарова с чистотата си - идеална! Самото метро е сравнително ново - с нови станции и влакчета, за разлика от лисабонското, което се оказа доста старичко, съответно и изглежда по-неприветливо. Едната от линиите достига до самата аерогара, така че придвижването от летището до града е бързо и лесно - не повече от половин час. В по-голямата си част метрото на Порто е надземно и само в града за няколко спирки слиза под земята. На всичко отгоре повечето линии пресичайки по-голямата част от града минават по един маршрут и само в краищата си се разделят. Както в Лисабон, така и в Порто ни направи впечатление, че на всеки перон има поне по един охранител. Светлоотразителните им жилетки се забелязват отдалеч и успяват да респектират с присъствието си както по пероните, така и във влакчетата. Явно са имали доста проблеми с престъпността, но сега тя някак си не се забелязва.

Ние естествено предварително бяхме наели квартира по интернет и бяхме разпечатали достатъчен брой карти, както на метрото така и на града, така че още от София знаехме къде трябва да слезем и откъде да минем в тъмното на път за квартирата. Тя се намира в старата, туристическа част на града, така наречената „Рибейра". Знаехме коя е улицата и че е тесничка (предварително я видяхме как изглежда в Google Еarth). Така че очакванията ни съвпаднаха с реалността - нещо като старите, тесни улички в Неапол. Вечер са доста безлюдни и малкото странни хора, които срещнахме не вдъхваха особено доверие, но се опитвахме да изглеждаме спокойни и хладнокръвни и смело крачехме, тракайки с куфарите по калдаръма. На другия ден ни обясниха, че сме минали през най-опасното място в целия град. :)

Всъщност оказа се че Порто се нарича само една част от населеното място, а това което мислихме за квартали се оказаха съвсем други градове, всеки от които си има име, съответна управа, само дето не разбираш къде свършва единият и къде започва другият град. Няколко града обединени в един по-голям.

Съвсем близо до квартирата, в която бяхме отседнали, е построен най-старият железен мост „Дом Луиш I" от ученик на самия Айфел. Мостът свързва Порто с един такъв съседен град (от другата страна на река Дору) - Гайа. В Гайа съвсем близо една до друга са концентрирани по-голямата част от винарните, в които се прави прословутият портвайн (или порто). Но за това по-нататък.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах