сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Гледки от рая - Португалия

23.6.2010 г.

от Вики Георгиева

от Вики Георгиева

В края на март се сбъдна една от мечтите ми: да посетя Португалия. Посрещна ни топла атмосфера на красив океански живот и посетихме много интересни места, за някои от които ще ви разкажа.

Фондация Calouste Gulbenkian е впечатляваща с огромната си градина с най-различни дървета и храсти, гъски, водни инсталации, езера, поляни и места за отдих. Колекцията в музея започва от египетско и римско наследство, преминава през персийско, японско и китайско изкуство. Европейските експонати са с религиозна тематика; има творби на майстори като Рембранд, Търнър, Дега и много други.

Паркът на Нациите е със съвременна архитектура и е разположен в близост до океана. На територията му се намират много музеи, красиви алеи, кабинков лифт, казина и Океанариумът - незабравимо място, където всеки може да се се докосне до подводния свят!

Невероятно красив е и нощен Лисабон. Музиката и веселието витаят навсякъде. Градът е осеян с прекрасни паркове, пейки, дървета и цветя, шадравани и омайващи гледки.

А тесните улички!Тераските, обсипани с цветя! Сградите, коя от коя по-цветна и весела. Паветата на места образуват рисунки, приказно е. Навсякъде има скулптури,творби на изкуството, галерии, стенописи и керамични плочки. Там изкуството живее и диша, а хората го почитат.

Jardim Botanico пък е другото място, което всеки трябва задължително да посети! Там са събрани растения от всички континенти; има бамбукови горички, гора от кактуси, палми и парник, в който живеят пеперуди и папагали.

Белем се намира на няколко километра от Лисабон. Там можете да посетите прекрасния музей Berardo, Археологическия музей, Морския музей, замъка Белем, замъка Ажуда, Паметника на откривателите. Това място има много дълга история!

За нищо на света не пропускайте да идете в Синтра - крайно очарователно градче с прекрасна архитектура. Намира се на тридесетина километра от Лисабон, разположено е до планината Синтра, зелено е и има прекрасни местенца за разтуха, красив малък площад, красиви къщи с фризове и пана. Високо над града са руините на стария замък Паласиу-да-Пеня, който някога е бил манастир. Quinta da Ragaleira е друг замък с невероятна готическа архитектура, около който витаят много мистични истории. Разположен е в огромен парк с буйна растителност, осеян е с тайни подземия, скулптури, тайнствени места. Посрещнахме един прекрасен залез на една от кулите там.

Лисабон е градът с най-многото музеи в цяла Европа. Музеи на какво ли не, в които ще видите невероятно културно наследство и ще научите много. Отделете си доста време за всички тях! Няма да съжалявате...

Vila Nova de Milfontes е китно селце на океана в Южна Португалия. Осеяно е с диви места и маслинови горички, има прекрасен плаж с огромни скали и фин пясък.

Там палаткувахме в последните дни от престоя ни. Китно местенце с невероятно притегателна сила.

Португалия и Лисабон са в сърцето ми и мечтая един ден да се върна там.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах